Tenslotte.
Er is de laatste 10 tot 15 jaar door alle Nederlanders en de overheid heel hard gewerkt aan de resultaten zoals ze hier te lezen zijn.
We moeten er ook samen voor zorgen dat de resultaten zo blijven maar er liever nog naar streven om het samen nog beter te doen.
Met de bouw van industriele molens vanaf het jaar 1592 zette Cornelis Corneliszoon van Uitgeest de industriele revolutie in gang. Voor het eerst konden machines iets maken en dat was nog nooit vertoond.
Dit leidde tot meer productie en efficiëntie, lagere prijzen, meer goederen, hogere lonen en meer algemeen welzijn.
Nu maakt ASML machines die de allerkleinste chips kunnen maken en zonder die machines zou de komst van de mobiele telefoon en vele toepassingen in bijvoorbeeld de gezondheidzorg onmogelijk zijn geweest. We hebben een idee welke revolutie die kleine chips hebben veroorzaakt maar tot wat het uiteindelijk leidt is nog onbekend. Ook al omdat fotonische chips hun startfase ontgroeid zijn en aan hun marktverovering kunnen beginnen. Bij die fotonische chips en hun nog onbekende maar waarschijnlijk onbegrensde mogelijkheden speelt Nederland een hoofdrol.
Vooroplopen in techniek en technische hoogstandjes zijn voor Nederland dus niets nieuw maar onderdeel van een lange traditie.